Painici Raw-Vegane din Seminte

Painici Raw-Vegane din Seminte

Dupa indelungi asteptari, public si eu reteta mea de painici raw-vegane din seminte, condimentate, satioase, delicioase si, evident, sanatoase. In fine, am si eu pe ce sa intind uleiul de cocos pe care il ador 😀 .

Reteta:

Ingrediente: 500gr seminte de dovleac, 500gr seminte de floarea soarelui, 200gr seminte de susan, 200gr seminte de in, 1 dovlecel, 3 gogosari, mult piper 🙂 , 5 lingurite sare himalaya, 6 lingurite boia iute, 6 lingurite oregano uscat, 8 linguri tarate psyllium.

Semintele de dovleac si de floarea soarelui pot fi puse in acelasi castron, insa semintele de susan si cele de in se pun fiecare separat.

Semintele se clatesc de cateva ori cu apa (se scurg, iar se clatesc, de vreo 2-3 ori) si apoi se lasa la inmuiat in apa peste noapte. Semintele de in au nevoie de foarte multa apa, caci absorb multa apa si formeaza o gelatina. A doua zi scurgem apa de la seminte. Gelatina de la semintele de in este extrem de necesara legarii aluatului pentru painici, asadar scurgem doar ce se poate, in rest se folosesc cu tot cu gelatina.

Semintele de susan si cele de in se pun intr-un lighean sau castron foarte mare. Nici nu ma mai obosesc sa le procesez in blender sau tocator caci nu se maruntesc fiind atat de mici. Sigur cu un blender foarte performant se pot marunti si atunci puteti sa le faceti si asa, dar eu nu am reusit. Daca aveti vreo recomandare de blender sau tocator mai ieftin (nu ca Vitamix la care visez si odata o sa-l am 🙂 ) de e capabil sa faca pasta din seminte de susan, va rog sa-mi recomandati.

Semintele de floarea soarelui si cele de dovleac le maruntim in blender sau in tocator fara sa adaugati apa. Retineti ca blenderele mai putin performante – adica majoritatea – necesita lichid pentru procesarea semintelor si noi nu avem nevoie sa adaugam lichid, asadar va recomand sa utilizati un tocator. Eu folosesc cu brio acest tocator.

Dupa ce maruntim cat mai mult posibil semintele de dovleac si floarea soarelui, punem aluatul format in acel lighean sau castron maaare.

Separat procesam 1 dovlecel, 3 gogosari, piper, sare himalaya, boia iute si oregano uscat. Acest sos se toarna peste seminte si se amesteca pana la omogenizare. PS: Daca chiar nu aveti un tocator sau blender cat de cat capabil, puteti imparti semintele in 4-5 parti si le procesati cu cate un gogosar sau jumatate de dovlecel. Intai procesati legumele pentru a se forma un lichid apoi adaugati semintele. Vedeti si voi cum va e mai bine.

Peste aluat, adaugam cele 8 linguri de tarate psyllium si, din nou, amestecam bine de tot. Aluatul format se tine la frigider pentru cateva ore (3-4) pentru ca painicile sa se modeleze mai usor.

Pe un blat de tocat punem cate o lingura de aluat si presam uniform cu o spatula pana cand se formeaza niste painici subtiri, ca in poza mea. Cu ajutorul acelei spatule le mutam rand pe rand pe tavile deshidratorului. Acest pas va dura destul de mult, cam 1,5-2h la aceasta cantitate, insa eu prefer sa fac mai mult o data si painicile sa ma tina aproximativ 2 saptamani. Plus de asta, se justifica si utilizarea deshidratorului care are 10 tavi, dintre care 6-7 le folosesc pentru painici si restul pentru ciuperci, dovlecei, alte legume sau chiftelute din legume.

Painicile le tinem la deshidratat 12-14 ore la temperatura de 35 grade celsius. As fi putut sa le tin si la 41 de grade, dar eu una prefer sa le fac la temperatura minima de functionare a deshidratorului, adica 35 de grade.

Sa va vorbesc putin despre deshidratorul pe care il folosesc caci chiar il recomand. A durat destul de mult pana sa ma hotarasc ce deshidrator sa-mi cumpar. Nu stiam cu cate tavi sa-mi iau si am oscilat intre Excalibur (cele mai populare) si Sedona, desi ceea ce nu ma incanta era ca aveau componente (precum tavile) facute din plastic, fara BPA e adevarat, insa eu nu vroiam plastic deloc. De aceea nu am avut impulsul de a cumpara, tot asteptam ceva si puneam intrebari pe grupurile de gatit raw de pe facebook. In urma raspunsurilor date de membrii, am decis ca e mai bine sa cumpar cu 9 tavi, eu fiind intr-o mare dilema si la acest capitol.

Deshidratorul PT40 Deca+ de la Profimatic
Cum cele 100% din otel inoxidabil de la Excalibur sunt foarte scumpe (adica peste 3000 de lei) si varianta de la Sedona 100% din inox nu exista la noi pe piata, cineva de la BioPortal (caci chiar de acolo imi fac unele cumparaturi si de acolo mi-am cumparat deshidratorul), mi-a recomandat deshidratorul PT-40 Deca+ de la Profimatic, un deshidrator 100% din otel inoxidabil, cu 10 tavi, timer cu 15 ore, temperaturi de 35, 41, 46, 52, 57, 63, 68 grade celsius, si consum de 1200w. Nu va speriati de acesti 1200w, caci nu consuma constant atata mai ales cand deshidratorul este folosit la temperatura minima (cu cat temperatura este mai ridicata cu atat consuma mai mult, evident).

Setari Deshidrator
De curiozitate, eu am facut o poza la contorul de lumina inainte sa-i dau drumul si dupa 14 ore de functionare o alta poza. S-au consumat 6kw in timpul functionarii lui, si asta inseamna 3,3 lei. Eu zic ca la 2-3 utilizari pe luna a cate 14 ore la temperatura de 35 grade celsius, nu e o avere.

Intr-adevar, investitia intr-un astfel de deshidrator nu e de ignorat, insa avand in vedere ca este mult mai ieftin ca Excalibur in varianta similara (ba acesta are chiar 10 tavi fata de 9), ca este atat de util raw-veganilor (si nu numai, caci toti pot deshidrata legume si fructe pentru iarna in loc sa le congeleze, pastrandu-se astfel toate elementele nutrivite in alimente), ca eu una il folosesc pe post de cuptor (nu am apucat sa-mi cumparat unul pana acum si nici nu-mi voi mai cumpara), eu zic ca merita, pentru mine una clar a meritat. Odata cu achizitionarea acestui deschidrator, consider ca am facut o investitie in mine, pentru sanatatea si desfatarea mea cu mancaruri incredibil de gustoase precum aceste painici. Eu am considerat ca merit acest dar 🙂 . Asadar vor urma si alte retete ce vor necesita utilizarea deshidratorului, precum chiftelute din legume, falafel, pizza, etc., toate raw-vegane.

Daca urmareati sa va cumparati un deshidrator, poate recomandarea mea va ajuta, daca aveti deja unul, purcedeti la prepararea painicilor, si poate treceti pe aici sa-mi lasati un feedback despre cum v-au placut. M-ar bucura tare mult.

Spor!

De unde puteti cumpara ingredientele si uneltele:

Nico
Aboneaza-te la retetele mele
Iti plac retetele mele? Aboneaza-te la ele!
Publicat in: Retete Culinare,

Articole Similare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *