Tort Raw-Vegan „Supradoza de Capsuni”

Tort Raw-Vegan „Supradoza de Capsuni”

Pentru ca e sezonul lor, al capsunelor ­čÖé , profit din plin de ocazie pentru a le manca ca atare si a prepara deserturi ce le includ. Acest tort l-am facut cu mare drag pentru un grup de 14 persoane si a iesit deliciooos.

Reteta:
Ingrediente: 200gr nuci romanesti, 500gr curmale fara samburi, 400gr caju crud, 1kg de capsune romanesti coapte si bune, 2 lingurite extract de vanilie, 150ml ulei de cocos, 9 linguri fulgi de cocos, 2 linguri tarate psyllium, 1 legatura de menta (optional) pentru ornare.

Se pun la inmuiat in apa, fiecare intr-un castron separat, 200gr nuci romanesti (minim 12h), 300gr curmale fara samburi (1-2h) si 400gr caju crud (8h).

Pentru blat, se taie mai marunt 200gr de curmale fara samburi (ce NU au fost inmuiate in prealabil), pentru a ajuta la procesare blenderul sau tocatorul, si in acelasi timp pentru a verifica daca mai au samburi, caci se mai intampla. Se maruntesc nucile romanesti in blender performant sau tocator (eu am acest tocator si-l recomand) si apoi se adauga curmalele taiate in prealabil. Se proceseaza bine pana la formarea unui aluat lipicios si omogen.

In forma de tort de diametru 22-23cm , puneti o foaie de copt pentru a putea scoate tortul cu mai multe usurinta, intindeti si presati aluatul cu mana, nivelandu-l frumos. Puneti blatul la frigider pana cand preparati primul strat de crema.

Eu am ales sa pun doua straturi de crema, separate de un strat de capsune taiate felii si un strat de fulgi de cocos presarati deasupra capsunelor.

Crema de capsuni se prepara astfel: procesati in blender sau tocator 300gr de capsune, 1 lingurita de extract de vanilie, 75ml ulei de cocos, 150gr de curmale fara samburi inmuiate in prealabil, 200gr caju crud si 3 linguri de fulgi de cocos. Dupa omogenizare, primul strat de crema se toarna peste blat, se niveleaza si tortul se introduce iar la frigider pentru 20-30 de minute pentru intarire. Taiati felii 200gr de capsune pe care le intindeti peste primul strat de crema, apoi presarati 3 linguri de fulgi de cocos.

Preparati cel de-al doilea strat de crema de capsuni si turnati-l deasupra. Tortul se reintroduce la frigider pentru 20-30 de minute. Cu 5 minute inainte de a-l scoate, preparati ultimul strat al tortului procesand in blender 200gr de capsune, apoi adaugand 2 linguri de tarate de psyllium si amestecand manual. Taratele de psyllium absorb foarte repede lichidul, asadar intindeti rapid amestecul peste ultimul strat de crema de capsune si ornati-l cum doriti. Eu am ales sa folosesc fulgi de cocos, capsune si frunze de menta.

In final, introduceti tortul la congelator timp de 3-4 ore pentru intarire completa. Acum poate fi scos din forma de tort si savurat. Papilele voastre gustative se vor bucura maxim de el.

Pofta buna!

PS: Puteti injumatati cantitatile de ingrediente si folosi o forma de diametru mai mic.

De unde puteti cumpara o parte din ingrediente si uneltele necesare:

Nico
Aboneaza-te la retetele mele
Iti plac retetele mele? Aboneaza-te la ele!
Publicat in: Retete Culinare

Articole Similare

Las─â un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *