Tort Raw-Vegan „Supradoza de Ciocolata” si Agrise

Tort Raw-Vegan „Supradoza de Ciocolata” si Agrise

Acesta este tortul pe care l-am preparat anul acesta cu ocazia zilei de nastere a mamei mele. Am simtit dorinta de a crea ceva cu un gust intens de ciocolata, iar agrisele m-am gandit ca se potrivesc de minune cu acest gust. Nu m-am inselat deloc.

Am facut si ceva experimentari, nu mi-a iesit glazura care mi-o doream dar a iesit altceva, interesant ­čÖé . O sa vad cum o s-o prepar data viitoare. Dar sa va povestesc.

Am pus la inmuiat peste noapte 250gr de caju „crud” si, separat, 250gr curmale fara samburi din care am preparat o pasta de curmale. Verificati curmalele sa nu aiba samburi, caci se mai intampla sa mai gasesc cate unul. Este primul tort pe care il prepar cu superblenderul meu Vitamix Pro 300. Fata de datile trecute, nu a mai fost nevoie sa adaug si ceva apa ramasa de la inmuierea curmalelor pentru ca altfel nu se procesa prea bine, nu se omogeniza cum imi doream. Acum s-a omogenizat foarte bine.


Pasta de curmale

Pentru crema de ciocolata am folosit 250gr caju crud, 6 linguri unt de cacao presat la rece, 3 linguri cu varf de pudra de cacao raw, 1 lingurita extract de vanilie, 200gr pasta de curmale, 75ml apa in care au fost inmuiate curmalele, 50gr agrise deshidratate.

Untul de cacao se topeste la bain-marie apoi toate ingredientele, mai putin agrisele, se proceseaza in blender pana se formeaza o pasta cat mai omogena si fina. Daca blenderul vostru necesita mai mult lichid (apa ramasa de la inmuierea curmalelor), adaugati cat credeti de cuviinta, insa nu prea mult.

Dupa prepararea cremei, turnati-o intr-un castron, adaugati cele 50gr de agrise si amestecati manual.

Puneti hartie de copt pe fundul unei forme de tort de diametru 18cm. Turnati toata crema de ciocolata in aceasta forma si puneti-o la congelator penru cateva ore.

Legat de glazura de ciocolata, am facut niste greseli, dar hei, din greseli invata omul ­čÖé . Initial m-am gandit sa fac o glazura in care sa imbrac intregul tort, dar nu mi-a iesit. Am pus 200gr ulei de cocos presat la rece, 3 linguri cam rase de pudra de cacao raw si 100gr pasta de curmale (din 250gr de curmale inmuiate ies un pic peste 300gr pasta de curmale). Pentru ca uleiul de cocos necesita si el sa fie mai lichid, l-am pus la topit peste farfuria sub care statea la cald untul de cacao. Am adaugat cele 3 linguri de pudra de cacao raw si am omogenizat bine compozitia.

Dupa care am adaugat 100gr de pasta de curmale si am vrut sa amestec la mana insa mi se parea ca se integreaza greoi in compozitie asa ca am ales sa o pun intr-o cana si sa folosesc blenderul de mana. Aici am gresit, caci s-a cam taiat ­čÖé , uleiul de cocos s-a cam separat de restul si cu cat mixam mai mult, cu atat se separa mai mult.

Insa a iesit o crema groasa foarte gustoasa pe care am ales s-o intind pe tort (inclusiv pe marginea laterala), evident dupa ce l-am scos din forma. Am indepartat hartia de copt de dedesubt, l-am asezat pe o farfurie plata, incapatoare, dupa care am pudrat cacao raw si l-am ornat cu 25-30gr de agrise deshidratate.

Imi place foarte mult combinatia de culori tomnatice, iar tortul a iesit foarte gustos, cu un gust intens de ciocolata si acrisor, exact ceea ce vroiam.

De unde puteti cumpara ingredientele si uneltele:

Nico
Aboneaza-te la retetele mele
Iti plac retetele mele? Aboneaza-te la ele!
Publicat in: Retete Culinare

Articole Similare

Las─â un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *