Dupa indelungi asteptari, public si eu reteta mea de painici raw-vegane din seminte, condimentate, satioase, delicioase si, evident, sanatoase. In fine, am si eu pe ce sa intind uleiul de cocos pe care il ador 😀 .
Reteta:
Ingrediente: 500gr seminte de dovleac, 500gr seminte de floarea soarelui, 200gr seminte de susan, 200gr seminte de in, 1 dovlecel, 3 gogosari, mult piper 🙂 , 5 lingurite sare naturala, 6 lingurite boia iute, 6 lingurite oregano uscat, 10-12 linguri tarate psyllium.
Semintele de dovleac si de floarea soarelui pot fi puse in acelasi castron, insa semintele de susan si cele de in se pun fiecare separat.
Semintele se clatesc de cateva ori cu apa (se scurg, iar se clatesc, de vreo 2-3 ori) si apoi se lasa la inmuiat in apa peste noapte. Semintele de in au nevoie de foarte multa apa, caci absorb multa apa si formeaza o gelatina. A doua zi scurgem apa de la seminte. Gelatina de la semintele de in este extrem de necesara legarii aluatului pentru painici, asadar scurgem doar ce se poate, in rest se folosesc cu tot cu gelatina.
Semintele de susan si cele de in se pun intr-un lighean sau castron foarte mare. Nici nu ma mai obosesc sa le procesez in blender sau tocator caci nu se maruntesc fiind atat de mici. Sigur cu un blender foarte performant se pot marunti si atunci puteti sa le faceti si asa, dar eu nu am reusit. Daca aveti vreo recomandare de blender sau tocator mai ieftin (nu ca Vitamix la care visez si odata o sa-l am 🙂 ) de e capabil sa faca pasta din seminte de susan, va rog sa-mi recomandati.
Semintele de floarea soarelui si cele de dovleac le maruntim in blender sau in tocator fara sa adaugati apa. Retineti ca blenderele mai putin performante – adica majoritatea – necesita lichid pentru procesarea semintelor si noi nu avem nevoie sa adaugam lichid, asadar va recomand sa utilizati un tocator. Eu folosesc cu brio acest tocator.
Dupa ce maruntim cat mai mult posibil semintele de dovleac si floarea soarelui, punem aluatul format in acel lighean sau castron maaare.
Separat procesam 1 dovlecel, 3 gogosari, piper, sare, boia iute si oregano uscat. Acest sos se toarna peste seminte si se amesteca pana la omogenizare. PS: Daca chiar nu aveti un tocator sau blender cat de cat capabil, puteti imparti semintele in 4-5 parti si le procesati cu cate un gogosar sau jumatate de dovlecel. Intai procesati legumele pentru a se forma un lichid apoi adaugati semintele. Vedeti si voi cum va e mai bine.
Peste aluat, adaugam cele 10-12 linguri de tarate psyllium (sau cat este nevoie pentru ca aluatul sa se ingroase) si, din nou, amestecam bine de tot, pana se ingroasa aluatul datorita umflarii taratelor. Formam aluatul sub forma de painici care se tin la frigider peste noapte pentru a le putea taia felii cat mai subtiri.
Feliile de painici le tinem la deshidratat 8-10 ore la temperatura de 41 grade celsius.
Sa va vorbesc putin despre deshidratorul pe care il folosesc caci chiar il recomand. A durat destul de mult pana sa ma hotarasc ce deshidrator sa-mi cumpar. Nu stiam cu cate tavi sa-mi iau si am oscilat intre Excalibur (cele mai populare) si Sedona, desi ceea ce nu ma incanta era ca aveau componente (precum tavile) facute din plastic, fara BPA e adevarat, insa eu nu vroiam plastic deloc. De aceea nu am avut impulsul de a cumpara, tot asteptam ceva si puneam intrebari pe grupurile de gatit raw de pe facebook. In urma raspunsurilor date de membrii, am decis ca e mai bine sa cumpar cu 9 tavi, eu fiind intr-o mare dilema si la acest capitol.
Intr-adevar, investitia intr-un astfel de deshidrator nu e de ignorat, insa avand in vedere ca este mult mai ieftin ca Excalibur in varianta similara (ba acesta are chiar 10 tavi fata de 9), ca este atat de util raw-veganilor (si nu numai, caci toti pot deshidrata legume si fructe pentru iarna in loc sa le congeleze, pastrandu-se astfel toate elementele nutrivite in alimente), ca eu una il folosesc pe post de cuptor (nu am apucat sa-mi cumparat unul pana acum si nici nu-mi voi mai cumpara), eu zic ca merita, pentru mine una clar a meritat. Odata cu achizitionarea acestui deschidrator, consider ca am facut o investitie in mine, pentru sanatatea si desfatarea mea cu mancaruri incredibil de gustoase precum aceste painici. Eu am considerat ca merit acest dar 🙂 . Asadar vor urma si alte retete ce vor necesita utilizarea deshidratorului, precum chiftelute din legume, falafel, pizza, etc., toate raw-vegane.
Daca urmareati sa va cumparati un deshidrator, poate recomandarea mea va ajuta, daca aveti deja unul, purcedeti la prepararea painicilor, si poate treceti pe aici sa-mi lasati un feedback despre cum v-au placut. M-ar bucura tare mult.
Spor!
De unde puteti cumpara ingredientele si uneltele:
- deshidrator PT-40 Deca+ – clic aici
- tocator Heinner – clic aici
- seminte de dovleac – clic aici
- seminte de floarea soarelui – clic aici
- seminte de susan – clic aici
- seminte de in – clic aici
- tarate psyllium – clic aici
- boia iute – clic aici
- piper – clic aici
- sare gema naturala – clic aici
- oregano uscat – clic aici
